Hoe het begon

Het Anker bestond zo'n 50 jaar geleden al en was particulier bezit. Maar hield in de bloemenbuurt geen stand. Men heeft ook nog enkele jaren geleden geprobeerd het als een ontmoetingsplaats voor gehandicapten te laten functioneren, maar moest uiteindelijk de deuren sluiten. Mede dankzij het 75-jarig bestaan van het Floradorp kwam het Anker weer ter sprake en was iedereen het erover eens dat het Anker weer zou moeten bloeien in het Noord Amsterdamse Floradorp. Op initiatief van Henk Bruijnesteijn, Klaas Den Broeder e.a. werden er handtekeningen verzameld, vele vergaderingen en gesprekken volgden elkaar met o.a. Opbouwwerk Noord. Toen uiteindelijk Stadsdeel Noord het gebouw kocht, werd ons eindelijk het pand toegewezen. Het gebouw is helemaal opgeknapt en werd voorzien van alle gemakken. Dankzij de inzet van een aantal personen werd op 12 april 2008 op feestelijke wijze de deur weer geopend van ons gewilde buurthuis 't Anker, door Wethouder Cees Diepenveen.
Na 10 jaar kwam ook hier het plezier aan de Kamperfoelieweg ten einde. Het pand, metname het dak, was niet meer veilig. En de kosten voor een nieuw dak bleek te duur te zijn. Dus werd er besloten het pand te slopen en een nieuwe te bouwen. Maar een vervangende ruimte was niet 1-2-3 gevonden. 15 oktober 2018 viel het doek en begon direct de sloop van het pand. Einde Kamperfoelieweg!

buurthuis het Anker Kamperfoelieweg

Hoe het verder ging

Om ons toch maar tegemoet te komen, heeft de gemeente, samen met Het Bloemenkwartier, een manier gezocht om de activiteiten van Het Anker door te laten lopen. Sommige werden gestopt en andere konden, in een verdunde vorm en afgestemd op de activiteiten van Het Bloemenkwartier, doorgaan. In de tussen tijd werd er een noodgebouw geplaatst aan de Floraweg. Daar konden we eind december 2018 in.
Het pand lag er knus bij, maar had een hoop gebreken. De bovenverdieping was niet voorzien van sanitair en water, waardoor er geen activiteiten daar konden plaatsvinden. Het hele pand had last van verzakkingen omdat er geen stelconplaten waren gebruikt. Een groter nadeel was dat de ruimtes ook kleiner waren waardoor de capaciteit van bezoekers sterk terugliep. Maar ondanks al deze gebreken hebben we toch iets meer dan 1,5 jaar met plezier het Anker gerund aan de Floraweg en hebben we er leuke buren aan overgehouden.

floraweg%281%29

Waar staan we nu?

Het Bloemenkwartier was een begrip in Amsterdam noord. Het pand is gebouwd in een driehoek wat goed te zien is van de bovenkant. Maar ook binnen zie je dat de ruimtes naar één punt lopen. Qua activiteiten konden jong en oud daar terecht. December 2019 kwam het pand leeg te staan. De gemeente stelde voor om daar het Anker voort te zetten. Het was ook hier weer hard werken. Vanwege achterstallig onderhoud konden we niet meteen gebruikmaken van het aanbod. Er moest een hoop gebeuren. Op 5 april zijn we eindelijk verhuisd. We zijn er nog niet, omdat vanwege het coronavirus, alles voorlopig stil ligt. In ieder geval staat ons buurthuis nu aan de Wingerdweg 260-B

Wingerdweg%281%29

Maak kennis met ons team

Het aansturen van deze vrijwilligers wordt gecoördineerd door het dagelijks bestuur

placeholder user
Klaas Den Broeder
placeholder user
Frans Reitema
placeholder user
Dolf van Geenen
placeholder user
Arie Hagman
placeholder user
Lies Hagman
placeholder user
Sophia Den Broeder
placeholder user
Joke Meijer
placeholder user
Henny Hagman
placeholder user
Ilona Meijer
placeholder user
Roy Verkruijsen
placeholder user
Raimunda Meijer
placeholder user
Annie Rugenbrink